2013/08/27

Mini tortilla tekercsek






Hozzávalók:

- Tortilla lapok
- uborka
- krémsajt
- sonka
- avokádó

Nagyon egyszerű és gyors vacsora. Akár egy 4 éves csemete is elkészítheti (lásd: kép).

A tortilla lapokat átmelegítettem egy teflon serpenyőben. Utána a kis kukta megkente a lapokat krémsajttal és belepakolta a sonkát, az uborka- és avokádó csíkokat. Feltekercseltük. Végül kis "sushi" stílusú falatkákra vágtuk.

Horchata - mexikói rizsital







Az Horchata spanyol nyelvterületekre jellemző üdítőital, melynek összetevői és elkészítése országonként változnak. Spanyolországban, például, Orxata de Xufa névre hallgat és tigrismogyorólból készítik. Mexikóban egy rizs alapú üdítőital védjegye.

Most a mexikói verzió készült el, véletlenül. Mivel nagyon sok tejberizs készült, ez úton került felhasználásra.

Hozzávalók:
- rizs
- tej
- víz
- fahéj
- cukor
- csipet só

A sűrű tejberizst először egy kevés vízzel összeturmixoltam, amíg a rizsszemek homogenizálódnak. Utána fokozatosan adagoltam hozzá a vizet, hogy iható állagú legyen.

Jégkockával és fahéjjal tálaltam.




2013/08/23

Csokis-chilis keksz







Hozzávalók:
- 1 1/2 csésze liszt
- 1 csésze cukor
- 1/2 teáskanál sütőpor
- 1/2 teáskanál só
- 1/2 teáskanál őrölt fahéj
- 1/2 teáskanál őrölt chili por
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 tojás
- 100 gr vaj
- 350 gr étcsoki vagy holland kakaópor

1. Melegítsük elő a sütőt 180°C ra.
2. Keverjük össze a száraz hozzávalókat.
3. A vajat hagyjuk megpuhulni. Közben a csokinak a felét érdemes felolvasztani, a másik felét pedig apróra vágni. Ezeket utána keverjük össze a puha vajjal és a tojással.
4. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
5. Keverjük jól össze a száraz és  a nedves hozzávalókat, majd vizes kézzel formázzunk belőle kis golyókat.
Rakjuk a tepsibe és picit lapogassuk el a gombóckákat.
6. És sülhetnek 8 percet.


2013/08/02

"Mexikói" rizses hús






Egy gyors, egyszerű és finom vacsora.


Hozzávalók:

-  2 csomag gyorsrizs (lehet sima is, természetesen)
-  1/2 kg (csirke) hús, felkockázva
-  1 kis fej vöröshagyma
-  1 gerezd fokhagyma
-  1 paradicsom
-  mexikói fűszerkeverék (vagy: oregánó, kömény, chilipor vagy édes fűszerparika)
-  só, bors
-  2 e.k. olaj

Tálaláshoz:
- tejföl
- friss sajt
- savanyított jalapeno paprika
- avokádó

A felkockázott hagymát megpirítjuk az olajon, majd hozzáadjuk a fokhagymát. Amikor már jó az illata jöhet rá a hús. Pár perc pirítás után, dobjuk rá a paradicsomot és fűszereket. Pár perc után ráöntjük a rizs és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Forrás után, takarékon főzzük fedő alatt, amíg a rizs puha nem lesz.

Ízlés szerint tálalhatjuk tejföllel, morzsolt friss sajttal, avokádóval és/vagy savanyított jalapeno paprikával.



Granola házilag

  Hozzávalók: 250 gr zabpehely 200 gr dióféle (dió, törökmogyoró, mandula, kesudió) 70 ml kókuszolaj (folyékony állagú) 70 ml agave szirup (...