Elkészült az idei első zöld salsa. Egy barátnőm kertjébe nagyon sok igazi zöld paradicsom (Tomatillo) termett. Innen indult az egész történet. Igaz egyáltalán nem bonyolult friss salsat készíteni, valahogy mindig a konzerv változat kerül az asztalra.
Tehát, a salsahoz a következő alapanyagok kelletek:
250 gr Tomatillo, vagy "hagyományos" zöld paradicsom
1-2 szem "hagyományos" piros paradicsom
1 nagy (vagy 2 kicsi) vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
2-3 ek olaj (nem kell olivaolaj)
cukor, ízlés szerint (kb. 1 evőkanállal használtam)
mexikói fűszerkeverék (nem kötelező)
A mexikói fűszerkeverék a következőket tartalmazza (teljesen natúr fűszerek só nélkül!):
hagyma
hagyma
fokhagyma
bazsalikom
kömény
piros paprika
oregáno
koriander
A mexikói fűszerkeverék nem kötelező a salsakészítéshez, sőt én is csak az egyszerűség kedvéért raktam bele, valamint azért mert a kertben lévő koriander nem nem igazán volt használható állapotban.
Ez a salsa több receptből kristályosodott ki:
Először is a Tomatillo-ról le kell hámozni a külső hártyáját. Összedarabolni a tomatillot, paradicsomot, hagymát, fokhagymát. Ezeket egy kevés vízzel és sóval összeturmixolni. Olajat melegíteni egy serpenyőben, beleönteni a paradicsomos szószt és összefőzni. Közben adagolni hozzá a cukrot, fűszereket, sót (nagyon sok sót igényelt, már a végén féltem többet belerakni, de tényleg szükséges volt!). Visszatérve a fűszerekre. Egy kevés kömény, koriander, oregánó és/vagy bazsalikom bőven elég a salsaba, nem szükséges hozzá fűszerkeveréket használni. Főzés közben a salsa színe elkezd zöldesből átalakulni enyhén barnásba, ilyenkor kezd el jó lenni. Ez kb 15-25 perc.
És kész is a zöld salsa. Érdemes elkészíteni, mert tényleg ezektől a szószoktól lesz egy étel igazán mexikói.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése