A színek mindig is nagyon érdekeltek. A finom ételeket is nagyon szeretem. Az egészséges ételek is fontos szerepet játszanak az életemben.
Mindezekről együtt nemrég hallgattam egy nagyon érdekes előadást. Az ismertető címe vagy mottója: a színek fontossága a zöldségekben és gyümölcsökben.
Megpróbálom a lényeget lejegyzetelni, mely színek, mire vannak hatással szervezetünkben:
Narancssárga (pl: narancs, sütőtök, sárgadinnye, sárgabarack):
Szem, szövetek, bőr, nyálkahártya, fehérvérsejt (inmunrendszer), antioxidáns tulajdonságok.
Sárga (pl: citrom, kukorica, sárga alma):
Sejtek regenerálódása, szem, hajszálér, kollagén (bőr).
Piros (pl: eper, paradicsom, piros alma):
Szív és érrendszer, tüdő, vastagbél, antioxidáns.
Vöröses/lilás/kékes (pl: lila káposzta, áfonya, meggy, padlizsán, lila hagyma):
Vérrögök kialakulásának megakadályozása, szív és érrendszer, antioxidáns, hajszálerek, mikrokeringés, visszér, koleszterin megfelelő szintentartása, erek elmeszesedését csökkenti, gyomorfekély (megelőzése), tanulás, nyirokkeringés, hugyutak, vércukorszint stabilizálás.
Zöld:
Tüdő, máj, antibakteriális tulajdonságú, inmunrendszer erősítő, vérkeringés, gyomorfekély, fáradtság, vér oxigén ellátottsága.
Fehér (pl: cikória, alma, körte, karfiol, banán, fehér répa, paszternák, fokhagyma, hagyma).
Kálcium-magnézium utánpótlás, keringés, vérnyomás szabályozás, asztma, allergia, daganatos megbetegedések, antibakteriális hatás, stroke, gyulladáscsökkentés, köszvény, omega 3 tartalom, gyomorfekély.
Végezetül a fokhagyma külön kategóriát képvisel, mivel belsőleg fogyasztva szinte mindenre jó. Íme néhányak a legfontosabb területek közül:
Szénanátha, pollenallergia, herpesz, hólyagfertőzések, vérkeringés, szív és érrendszer, hasmenés, fül/szemgyulladás, akné, ekcéma, haj korpásodása, pikkelysömör, kullancs csípés, hepatitisz, daganatos megbetegedések, TBC, köhögés, influenza, gomba, asztma, cukorbetegség, tüdőgyulladás, mandula gyulladás, szemölcs, irritábilis bélszindróma, gyomorfekély, bárányhimlő, bakteriális fertőzések, H1N1.
Tehát, hajrá mindenki, fogyasszunk minnél többféle zöldséget és gyümölcsöt!
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Granola házilag
Hozzávalók: 250 gr zabpehely 200 gr dióféle (dió, törökmogyoró, mandula, kesudió) 70 ml kókuszolaj (folyékony állagú) 70 ml agave szirup (...
-
A Pozole is egy nagyon tipikus mexikói leves. Természetesen több ezer elkészítési módja létezik. Mi itthon egy egyszerű (de nagyszerű) ...
-
Ennek az ételnek nincs igazi neve, nem szerepel egyik mexikói szakácskönyvben sem. Lehetne rakott-chilis-babnak is titulálni, például...
-
Kispesten a piacon találtunk fekete babot. Ennek örömére gyorsan készítettünk egy finom és egyszerű babpürét a vacsorához. Mexi...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése