2012/01/06
3 Királyok ünnepe - Vízkereszt
Mexikóban és a legtöbb spanyol nyelvterületen ma ünneplik a 3 Királyokat, a Napkeleti bölcseket (Reyes Magos). Megajándékozzák egymást és természetesen jókat esznek, isznak, ahogy egy igazi ünnepen illik. A legjellegzetesebb étel-ital ilyenkor a Rosca de reyes egy csésze fűszeres forró csokival. A rosca de reyes egy kör alakú kalács, sok aszalt gyümölccsel, mazsolával, mandulával és hasonló finomságokkal megtöltve, megszórva. Nagyon jó!
A fenti képen világ legnagyobb rosca de reyes-e látható, természetesen a világ legnagyobb városában készült, Mexikóvárosban. 300 ezer ember fogyasztotta el a 720 méter hosszú kalácsot! :-)
2012/01/02
Márványsajtos dip
Hozzávalók:
100 gr márványsajt
1 kis pohár tejföl
5 kicsi retek, reszelve
pár csepp citrom
az eredeti Nigella receptben szerepelt újhagyma is, de azt mi kihagytuk. Így is nagyon jó lett, elfogyott :-)
A hozzávalókat jól összetörtem villával és tortilla chips-el mártogattuk.
Bailey's vodkából
Egy kis saját készítésű ajándékötlet a konyhából:
Hozzávalók:
2 dl vodka
4 dl tejszín
1 tubus sűrített tej (cukrozott)
1 csomag vaníliás cukor
2 ek kakaópor (azonnal oldodó)
1,5 dl főzőtt kávé
1,5 ek porcukor
Kézi habverővel jól kikevertem a hozzávalókat és egy díszes üvegbe öntöttem. 1 napot érleltem mielőtt átadtam jogos tulajdonosának.
Az arányok, szerintem, variálhatók ízlés szerint. Ezek az arányok is 2 receptből születtek.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)
Granola házilag
Hozzávalók: 250 gr zabpehely 200 gr dióféle (dió, törökmogyoró, mandula, kesudió) 70 ml kókuszolaj (folyékony állagú) 70 ml agave szirup (...
-
A Pozole is egy nagyon tipikus mexikói leves. Természetesen több ezer elkészítési módja létezik. Mi itthon egy egyszerű (de nagyszerű) ...
-
Kispesten a piacon találtunk fekete babot. Ennek örömére gyorsan készítettünk egy finom és egyszerű babpürét a vacsorához. Mexi...
-
Ennek az ételnek nincs igazi neve, nem szerepel egyik mexikói szakácskönyvben sem. Lehetne rakott-chilis-babnak is titulálni, például...