2010/02/23

Paprikás kukorica krémleves






Még várni kell pár hónapot az igazi, friss kukoricára, de addig is a fagyasztott változatból is lehet finom leveseket készíteni. Rengeteg fajta kukorica krémlevest készíthető, ez a mostani egy kevés sült paprikával van "fűszerezve", nagyon jót tett az ízének és a színének is.

A mexikói receptek ezt a fajta levest Poblano chilival írják. Ez egy mélyzöld, nagyméretű paprika fajta. Itthon azt hiszem nem lehet beszerezni. Ezért zöld kaliforniai paprikával terveztem készíteni (Kalifornia részben még Mexikóhoz tartozik, így megszavaztuk hogy a Poblano paprikát kaliforniaival helyettesítjük). A zöldségesnél csak piros volt, így a receptben most ez szerepel.

Mexikóban sok krémlevest tálalás előtt egy kevés kockára vágott friss, könnyű sajttal kínálják, legtöbbször a panela típusúval.

Hozzávalók:
- 500 gr kukorica (most mirelit)
- 1/2 kaliforniai paprika
- 1 kicsi vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 200 ml tejszín
- 1 liter zöldség vagy húsleves alap lé
- olaj
- só, bors
- Gomolya sajt leves betétként

Először paprikát meg kell sütni, hogy meg lehessen hámozni.
Amíg a paprika egy zacskóban izzad, a hagymát egy kevés olajon, a sóval el kell kezdeni megpirítani, ha már üveges hozzá lehet adni a fokhagymát, majd a paprikát és a kukoricát is. Pár percig lehet őket összepirítani. Majd felönteni az alap lével vagy vízzel (ha vízzel készül érdemes hozzáadni egy kicsi bio ételízesítőt), felforralni és 5-10 percig összefőzni.
Amikor már jól megfőttek az alapanyagok, le kell turmixolni.

Tálaláskor lehet sajttal ízesíteni, és/vagy tortilla chips-el, sült paprikával. Egy korsó, hideg, mexikói sörrel remek ebéd vagy vacsora! A jelenlegi képen ukrán sörrel látható.




2010/02/02

Mangó ital - Aguas frescas





Aguas frescas szó szerint friss vizeket jelent. Mexikóban viszont ennek a kifejezésnek van egy másik jelentése is: "friss gyümölcsös ital" lehetne, például. Az egyenlet nagyon egyszerű: alkoholmentes, friss gyümölcsből (esetleg rizsből vagy zöldségből) készült üdítő ital. Nagyon népszerű az egész országban. A legismertebbek: sárga- és görögdinnye, mangó, narancs, citrom, ananász, kókusz, eper, tamarind, guayaba, uborka, zeller, rizs (horchata), hibiszkusz, többek között. Valamint ezeket ízlés szerint lehet keverni.

A képen látható ital mangóból készült.

Hozzávalók:
1 mangó
3 deci víz
pár csepp citrom vagy lime 

opcionális: nád- vagy pálmacukor (esetleg méz, kristálycukor, vagy édesítő)

lehet bele még keverni chia magot, menta vagy citromfű leveleket

A felkockázott mangót egy kevés vízzel össze kell turmixolni... És kész! Nyáron lehet jéggel kínálni, de ebben az esetben érdemes kevesebb vízzel készíteni.

Videó a mangó felvágásához, felkockázásához

Granola házilag

  Hozzávalók: 250 gr zabpehely 200 gr dióféle (dió, törökmogyoró, mandula, kesudió) 70 ml kókuszolaj (folyékony állagú) 70 ml agave szirup (...