2010/11/22

A mexikói salsa



Remek alapanyagokat kaptunk San Diego-ból. Ahol a mexikói konyhának nagy hagyományai vannak, így ezek tényleg autentikus ízek. Az előzőekben említett Ranchero sajt is import.
Mi is az az ennivaló salsa? Spanyolul szószt jelent. Tulajdonképpen a legtöbb ország gaztronómiájában megtalálható valamilyen formában.
A mexikói salsa egy külön világ, egy önnálló kategóriát képez. Mexikóban szinte az összes étel mellé kínálják/fogyasztják. Reggelihez, ebédhez, vacsorához. Nélkülözhetetlen alapanyaga a paradicsom, chili és só. Legtöbbször hagyma, fokhagyma és korianderrel ízesítik. Ezeken kívül kerülhet bele ecet, cukor, citrom, avokádó, mangó, papaya, cukkíni (a virágja is), bab, kukorica, tejföl, sajt, mandula, szezám mag, tequila, bor, többek között, attól függően mihez tálalják illetve melyik régióban készítik.
Készülhet nyers, főtt vagy pirított/sült alapanyagokból.
A másik fontos ismérve, hogy az alapanyagok mindig apróra vannak vágva, vagy össze vannak turmixolva.
A legfontosabb fajták: pico de gallo, salsa casera, salsa verde, salsa roja, salsa mexicana...
Egy jó salsa adja meg egy igazi mexikói étel autentikus ízét!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Granola házilag

  Hozzávalók: 250 gr zabpehely 200 gr dióféle (dió, törökmogyoró, mandula, kesudió) 70 ml kókuszolaj (folyékony állagú) 70 ml agave szirup (...