2010/12/02

Taco és salsa




A taco a mexikói konyha egyik alapvető ételtípusa. Az alapját a tortilla képezi, ami lehet kukoricából vagy búzából. A tortilla lepényt először átmelegítik, átpirítják. Ezt követően a töltelékkel együtt vagy feltekerik, vagy félbehajtják (pl.quesadilla), vagy egymásra rakják (sincronizada), esetleg összehajtogatják (burrito). Ezek a legjellemzőbb típusok, azonban még oldalakon keresztül lehetne sorolni a különböző fajtákat attól függően, hogy az ország melyik részéről származik, de rengeteg más szempont szerint lehet csoportosítani a finomabbnál finomabb fajtákat. 

A tölteléket illetően szintén végtelen a választék. A két fő kategória a csak zöldséggel töltött (vega), és/vagy a hússal töltött. Legtöbbször salsával és/vagy savanyított chili paprikával ízesítik. A salsa a mexikói konyha másik alap pillére, szintén megszámlálhatatlan fajtái léteznek. A citrom is az egyik legfontosabb kelléke egy jó taco-nak. Általában kézzel lehet enni.

A tölteléket illetően raktunk bele feketebab pürét, sült csirkemellet, friss paradicsomot, hagymát, salátát, avokádót és savanyított jalapeno chili paprikát.

Egy jó salsa az egyik alapja a mexikói ízvilágnak. A másik legfontosabb alappillér pedig a tortilla (kukoricalepény). Mivel ez a két eredeti hozzávaló adott volt, elkészült a remek mexikói ebéd.

Most a következő finomságok kerültek a tortillába:
- Főtt rizs
- Sült hús vagy hús a pörköltből
- Paradicsom
- Avokádó
- Hagyma

Kerülhet még a tacoba: babpüré, salátalevél, sajt, chili paprika, citromlé.

Ha nem jutunk hozzá kukorica tortillához az itthon kapható búzalisztből készült tortillával is nagyon finom tacot lehet készíteni.

FB https://www.facebook.com/magyaravokado.bodoanna
Instagram: https://www.instagram.com/magyaravokado.bodoanna/
FB csoport https://www.facebook.com/groups/348885032973647



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Granola házilag

  Hozzávalók: 250 gr zabpehely 200 gr dióféle (dió, törökmogyoró, mandula, kesudió) 70 ml kókuszolaj (folyékony állagú) 70 ml agave szirup (...