2010/12/19

Posada



Mexikóban December 16. és 24. közötti időszak a Posada-k időszaka. Ennek a szokásnak katolikus eredete van. Mária áldott állapotának idejét öleli át, beleértve Mária és József szálláskeresését is. Énekekkel és kisebb előadásokkal elevenítik meg ezeket az eseményeket. És ha már úgyis mindenki összegyűlt, jókat esznek-isznak. Mi mással is lehetne jobban lezárni egy szép ünneplést?
Ebben az időszakban nemcsak a Keresztény hagyományok ünnepe, hanem egyben a harc istenének, Huitzilopochtli születésének is az ünnepe.

Természetesen minden régióban és minden otthonban más szokások alapján ünnepelnek, de vannak ételek és italok amik meghatározóak ebben az időszakban. Ilyen többek között a híres mexikói puncs, azaz a Ponche. A sok-sok receptben amiket átnéztem a következő hozzávalók voltak a jellemzőek: Tejocote (Crataegus Pubescens - galagonya fajta), hibiszkusz, cukornád, alma, tamarind (Tamarindus indica), guava (psidium), aszalt szilva, alma, fahéj. De rátaláltam olyan receptre is amely a Bouganvillea virágját is melegen ajánlja a puncs készítéshez. Sajnos most pont nem virágoznak ezek a szép növényeink...
A következő ételeket még a tipikusak ebben az időszakban:
Bunuelos (cukros kukorica tortilla olajban kisütve)
Pozole (kukorica leves)
Tamales (kukoricalevélben főtt kukorica massza hússal és salsaval vagy sajttal és salsaval töltve)
Taco
Tostadas (olajban kisütött kukorica tortilla különböző feltétekkel: babpüré, disznóláb,saláta)
És még sok-sok más...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Granola házilag

  Hozzávalók: 250 gr zabpehely 200 gr dióféle (dió, törökmogyoró, mandula, kesudió) 70 ml kókuszolaj (folyékony állagú) 70 ml agave szirup (...