2011/08/27

Tlalpeño leves: csirke, csicseriborsó, avokádó



Az eredeti mexikói Tlalpeno leves egyik fűszere az epazote, (Chenopodium ambrosioides, azaz mirhafű, féregűző libatop, jezsuita tea) ami itthon nem igazán elterjedt fűszernövény, így mi sem használjuk. Ha valaki mégis rendelkezik epazoteval, akkor 1 kis csomóval lehet fűszerezni a levest!

Hozzávalók:
1 csirkemell
250 gr csicseriborsó
1 nagy paradicsom (vagy 1 kicsi konzervparadicsom)
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2-3 répa
pár szál petrezselyem- vagy zeller- vagy lestyánzöld (epazote hiányában)
1 avokádó
só, bors
citrom, chili (opcionális)

Egy kevés olajon pirítsuk meg a hagymát, fokhagymát, répát és sózzuk meg. Pár perc után öntsük fel kb. másfél liter vízzel. Adjuk hozzá a felkockázott csirkemellet és a csicseriborsó (előző este beáztatott vagy előfőzött). A nyers csicseriborsó főzési ideje hosszabb, mint ez előfőzötté!Eközben belekerülhet a levesbe a paradicsom is. Ha egész paradicsomot főzünk a levesbe célszerű ezt pépesíteni, összeturmixolni. És végül rakjuk bele a zöldfűszert is.
Tálaláskor aguacateval, esetleg citrommal és chiliporral kínáljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Granola házilag

  Hozzávalók: 250 gr zabpehely 200 gr dióféle (dió, törökmogyoró, mandula, kesudió) 70 ml kókuszolaj (folyékony állagú) 70 ml agave szirup (...