2011/10/02

Zöld salsa I.





Elkészült az idei első zöld salsa. Egy barátnőm kertjébe nagyon sok igazi zöld paradicsom (Tomatillo) termett. Innen indult az egész történet. Igaz egyáltalán nem bonyolult friss salsat készíteni, valahogy mindig a konzerv változat kerül az asztalra.

Tehát, a salsahoz a következő alapanyagok kelletek:

250 gr Tomatillo, vagy "hagyományos" zöld paradicsom

1-2 szem "hagyományos" piros paradicsom

1 nagy (vagy 2 kicsi) vöröshagyma

1-2 gerezd fokhagyma

2-3 ek olaj (nem kell olivaolaj)

cukor, ízlés szerint (kb. 1 evőkanállal használtam)

mexikói fűszerkeverék (nem kötelező)


A mexikói fűszerkeverék a következőket tartalmazza (teljesen natúr fűszerek só nélkül!):

hagyma

fokhagyma

bazsalikom

kömény

piros paprika

oregáno

koriander

A mexikói fűszerkeverék nem kötelező a salsakészítéshez, sőt én is csak az egyszerűség kedvéért raktam bele, valamint azért mert a kertben lévő koriander nem nem igazán volt használható állapotban.


Ez a salsa több receptből kristályosodott ki:

Először is a Tomatillo-ról le kell hámozni a külső hártyáját. Összedarabolni a tomatillot, paradicsomot, hagymát, fokhagymát. Ezeket egy kevés vízzel és sóval összeturmixolni. Olajat melegíteni egy serpenyőben, beleönteni a paradicsomos szószt és összefőzni. Közben adagolni hozzá a cukrot, fűszereket, sót (nagyon sok sót igényelt, már a végén féltem többet belerakni, de tényleg szükséges volt!). Visszatérve a fűszerekre. Egy kevés kömény, koriander, oregánó és/vagy bazsalikom bőven elég a salsaba, nem szükséges hozzá fűszerkeveréket használni. Főzés közben a salsa színe elkezd zöldesből átalakulni enyhén barnásba, ilyenkor kezd el jó lenni. Ez kb 15-25 perc.

És kész is a zöld salsa. Érdemes elkészíteni, mert tényleg ezektől a szószoktól lesz egy étel igazán mexikói.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Granola házilag

  Hozzávalók: 250 gr zabpehely 200 gr dióféle (dió, törökmogyoró, mandula, kesudió) 70 ml kókuszolaj (folyékony állagú) 70 ml agave szirup (...