2012/03/19

Feketebab püré - frijoles refritos




Kispesten a piacon találtunk  fekete babot. Ennek örömére gyorsan  készítettünk egy finom és egyszerű babpürét a vacsorához. Mexikóban nagyon gyakran fogyasztanak babpürét. Sokszor köretnek, sokszor  csak előételnek. Legtöbbször egy kevés friss sajtot reszelnek vagy morzsolnak rá és tortilla chipsszel eszegetik.

Hozzávalók:
250 gr fekete bab
3-4 babérlevél
1-2 gerezd fokhagyma (opcionális)
1 kicsi fej vöröshagyma (opcionális)

A babot estére beáztattuk. Másnap kuktában megfőztük a fűszerekkel (babérlevél, fokhagyma, hagyma). Végül összenyomkodtuk a főzőlé egy részével. A végén lehet egy kevés olivaolajon megpirítani a babpürét, ízlés szerint egy kis ráadás hagymával, vagy fokhagymával, esetleg chilipaprikával vagy korianderrel.
Paradicsommal, salátával és tortilla chipsszel tálaltuk.

Tortilla alaprecept II.


Nemrég találtam még egy nagyon jó alapreceptet  fehér/búza tortilla készítéshez.

Hozzávalók:
2 csésze liszt
4 - 6 ek langyos víz
1 mokkáskanál só
1 /2 mokkáskanál sütőpor
120 gr, kb 10 ek zsiradék

Első lépésként a lisztet, sót és sütőport kell jól elkeverni. Utána a zsiradék hozzáadása következik, végül a langyos vizet lehet adagolni a tésztához apránként, attól függően mennyit vesz fel a tészta. Ha már szépen összeállt a massza, 15-20 percet kell pihentetni.
Pihenés után jöhet a nyújtás és végül a kis lepénykéket ki lehet sütni teflon serpenyőben.

2012/03/08

Fehér tortilla


Rékának!

Fehér vagy búza tortilla alaprecept.

Hozzávalók:
350 gr búzaliszt
75 gr zsír
1/2 bögre víz
1/2 kiskanál só

Az alapanyagokat jól össze kell gyúrni utána 20 percig pihentetni nedves rongy alatt. Zsíros vagy olajos kézzel kicsi, kb sárgabaracknyi, golyókat kell formálni, jó kékonyra kinyújtani a tésztát, majd száraz serpenyőben vagy sütöben átsütni a kis lepénykéket. Lehet frissen is fogyasztani vagy pár napig fűtőben tárolni.

Ui: A képen látható tortilla csak illusztráció, sajnos az nem saját készítésű. Ráadásul kukoricatortilla, amit a Los Tacos Locos nevű mexikói étteremben vettem (de nagyon finom). A tartó miatt raktam fel a képet. Mexikóból származik, ilyen jó kis tálakban tárolják a meleg tortillát. Így a vacsora végéig is kellemes hőmérsékletű marad az össze lepény.

Lélekgyógyító likőr




Hozzávalók:
1 maréknyi friss vagy 4 gr szárított citromfű
1 citrom lehámozott sárga héja
2 kávéskanál szegfűszeg
1 csipet reszelt szerecsendió
5 dl vodka
20 dkg cukor

A fűszereket és a vodkát széles szájú üvegbe öntjük. Lefedve 2 hétig szobahőmérsékleten érleljük. Utána leszürjük és naponta felkeverjük.
3 dl vízből és a cukorból szirupot főzünk. Miután kihült a fűszeres alkaholhoz öntjük.
További 4 hétig érleljük. Előbb szűrőn majd filterpapíron leszürjük.
Végül egy lezárható üvegben még néhány hétig pihentetni.
Amennyiben sikerült türelemmel megvárni a folyamat végét következhet a lélekgyógítás! 
A kép január 22-én készült. Így még nem értünk a folyamat végére, nem tudom még leírni a végső ízhatást, de szerintem biztos finom lesz :-)

2012/03/05

Színes ételek = egészséges ételek

A színek mindig is nagyon érdekeltek. A finom ételeket is nagyon szeretem. Az egészséges ételek is fontos szerepet játszanak az életemben.
Mindezekről együtt nemrég hallgattam egy nagyon érdekes előadást. Az ismertető címe vagy mottója: a színek fontossága a zöldségekben és gyümölcsökben.
Megpróbálom a lényeget lejegyzetelni, mely színek, mire vannak hatással szervezetünkben:

Narancssárga (pl: narancs, sütőtök, sárgadinnye, sárgabarack):
Szem, szövetek, bőr, nyálkahártya, fehérvérsejt (inmunrendszer), antioxidáns tulajdonságok.

Sárga (pl: citrom, kukorica, sárga alma):
Sejtek regenerálódása, szem, hajszálér, kollagén (bőr).

Piros (pl: eper, paradicsom, piros alma):
Szív és érrendszer, tüdő, vastagbél, antioxidáns.

Vöröses/lilás/kékes (pl: lila káposzta, áfonya, meggy,  padlizsán, lila hagyma):
Vérrögök kialakulásának megakadályozása, szív és érrendszer, antioxidáns, hajszálerek, mikrokeringés, visszér, koleszterin megfelelő szintentartása, erek elmeszesedését csökkenti, gyomorfekély (megelőzése), tanulás, nyirokkeringés, hugyutak, vércukorszint stabilizálás.

Zöld:
Tüdő, máj, antibakteriális tulajdonságú, inmunrendszer erősítő, vérkeringés, gyomorfekély, fáradtság, vér oxigén ellátottsága.

Fehér (pl: cikória, alma, körte, karfiol, banán, fehér répa, paszternák,  fokhagyma, hagyma).
Kálcium-magnézium utánpótlás, keringés, vérnyomás szabályozás, asztma, allergia, daganatos megbetegedések, antibakteriális hatás, stroke, gyulladáscsökkentés, köszvény, omega 3 tartalom, gyomorfekély.

Végezetül a fokhagyma külön kategóriát képvisel, mivel belsőleg fogyasztva szinte mindenre jó. Íme néhányak a legfontosabb területek közül:
Szénanátha, pollenallergia, herpesz, hólyagfertőzések, vérkeringés, szív és érrendszer, hasmenés, fül/szemgyulladás, akné, ekcéma, haj korpásodása, pikkelysömör, kullancs csípés, hepatitisz, daganatos megbetegedések, TBC, köhögés, influenza, gomba, asztma, cukorbetegség, tüdőgyulladás, mandula gyulladás, szemölcs, irritábilis bélszindróma, gyomorfekély, bárányhimlő, bakteriális fertőzések, H1N1.

Tehát, hajrá mindenki, fogyasszunk minnél többféle zöldséget és gyümölcsöt!

Granola házilag

  Hozzávalók: 250 gr zabpehely 200 gr dióféle (dió, törökmogyoró, mandula, kesudió) 70 ml kókuszolaj (folyékony állagú) 70 ml agave szirup (...