2020/12/27

A tökéletes avokádó krém - A Guacamole

 




Nézd meg az elkészítését a következő Youtube videón

Minden utazás, kirándulás , új íz megismerése nyomot hagy bennünk, ezek között vannak amelyek hosszú évtizedekre meghatározzák ízlésünket. Sőt, van az a pont az ember életében, amikor rádöbben, hogy egy olyan ízzel találkozott, ami örökre bele ivódott az íztudatába. És ha még társul hozzá az a megnyugtató érzés is, hogy az íz, ami rabul ejtette még egészséges is!
* 1 nagy érett avokádó (amikor már kicsit puha állagúnak érzed amikor megnyomod, és nem kőkeménynek)
* 1 kicsi paradicsom, apróra vágva
* 1-2 szál újhagyma, apróra vágva (érdemes kevésbé markáns ízű hagymát használnod, tehát a snidling, lila hagyma is nagyon jó választás. Ha csak vöröshagymád van otthon amikor az avokádó éppen jó érett bátran használd. Jó apróra vágd majd fel, és így 1 teáskanálnyit kellemes ízt ad a guacamolednak)
*1 e.k. citrom vagy lime lé (az avokádó igen semleges ízű, ezért, ha csak saját ízlésem szerint készítem, ennél jóval több citromot használok. Bátran kóstolgasd és kísérletezd ki neked mennyi citrommal lesz a tökéletes!)
* 4-5 szál friss koriander- elhagyható! (a koriander nagyon megosztó íz sokan poloska ízűnek tartják és ki nem állhatják, főleg frissen. Így ezzel is ajánlom, hogy kísérletezz egy kicsit. Az egyik megoldás, hogy teljesen ki is hagyod a receptből. A másik megoldás, hogy őrölt koriander magot raksz bele, először egy csipetnyit,és kicsit többet is rakhatsz, ha úgy érzed több ízt elbír a kence)
* 1 k.k. só
* chili, ha valaki szereti a csípőset. Itt tényleg teljes mértékben ízlés dolga, mert az alap recept nem tartalmaz chili. De mivel egy mexikói étel készítünk, ezért a chili jól passzol hozzá. Szóval a legvégén rakhatsz rá egy csipet chili port, pár szelet jalapeño vagy sima magyar hegyes erős paprikát is.
Ha az alapanyagok megvannak, már készültet is zöld krém.
Fontos ennél az ételnél, hogy már puha, érett avokádót használj. Vágd fel hosszában, vedd ki a magját és rakd félre, mert a legvégén az avokádókrém közepébe helyezheted, mert megakadályozza, hogy a kence megbarnuljon és szuper dekoratív is benne! Ha nem szeretnéd belerakni a végén a magot akár el is ültetheted, szép növény lesz belőle. Egy evőkanál segítségével kanalazd a tálba vagy mélytányérba az avokádót. Locsold is meg gyorsan a citromlével, hogy az avokádó szép zöld maradjon, nagyon gyorsan megbarnul, ha nincs citromlé rácsöpögtetve. Sózd meg és nyomkod össze villával. Most rakd félre a pépesített avokádót, hagy pihenjen és ízesedjen.
A paradicsomot és a hagymát vágd fel apróra és keverd bele az avokádó pürédbe. Tálaláshoz rakd át egy szép színes tálba, rakd a közepébe a félretett avokádó magot, a tetejét szórd meg friss, apróra vágott koriander zölddel (esetleg őrölt koriandermaggal), illetve az apróra vágott chilivel.
Kínálj hozzá tortilla chipset vagy pirítós. Egy hideg sört vagy Margarita koktélt.
Főételeid mellé is remek plusz íz lehet, grillcsirkéhez, salátához rízshez nagyon jól illik. Vagy egy gyors vacsora, quesadilla mellé.

FB oldal: https://www.facebook.com/magyaravokado.bodoanna
FB csoport: https://www.facebook.com/groups/348885032973647
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCiIoJprXcOaNJ8v84rYNibg

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Granola házilag

  Hozzávalók: 250 gr zabpehely 200 gr dióféle (dió, törökmogyoró, mandula, kesudió) 70 ml kókuszolaj (folyékony állagú) 70 ml agave szirup (...