2010/01/29

Amaránt műzli szelet - Alegría




Ússzunk a boldogságban! Ehhez nincs is szükségünk másra csak egy kevés disznóparéjra és még kevesebb mézre. 

Az alegría spanyolul boldogságot jelent, ugyanakkor egy amaránt magból készült édesség neve is. Én most az utóbbi receptjét írom le rövidesen...
Az aztékok és az inkák egyik legkedveltebb és legfontosabb eledele volt az amaránt vagy más néven disznóparéj. Az aztékok huautlí-nak hívták, ami örök életet jelent. Milyen gyönyörű elnevezés!
Tehát íme az alegría receptje (amarántos grillázs-féleség).

Hozzávalók:
1 bögre puffasztott amaránt mag
3-4 evőkanél méz
Egy kevés víz
Pár csepp citrom
Ízlés szerinti kategória:
Mazsola, natúr tökmag, -mogyoró, -napraforgómag
Fahéj (csak egy csipet)

A mézet (jelenleg akác) fel kell melegíteni egy kevés vízzel. Levenni a tűzről belecsepegtetni pár csepp citromot és hozzákeverni az amarantot. Amikor már az összes golyócska jó mézes lett, ki kell rakni egy tálra/tálcára, megformázni és hagyni kihülni.
Íme az azték müzliszelet!





2010/01/26

Ahuácatl




Azaz avokádó.

Csapjunk bele a lecsóba, vagyis vágjunk bele az avokádóba. Itthon általában még elég éretlen, kőkemény avokádókat lehet kapni. Otthon pár nap alatt megérik, megpuhul. Amennyiben elkezd barnulni a héja, nem gond, érdemes felvágni, sokszor a belsejének semmi baja.

Hosszanti irányban fel kell vágni. A magját kivenni, amit érdemes félrerakni, lemosni és elültetni. Gyönyörű nagy levelei lesznek a növénynek.
Igazán akkor jó érett az avokádó, ha kézzel le lehet húzni a héját.

Ezek után sokféle módon fogyasztható. Lehet egyszerűen felszeletelni és salátába, sülthús mellé, szendvicsbe rakni. Meg lehet tölteni, össze lehet nyomkodni, ki lehet kanalazni. A maradékot pedig a kezünkre lehet kenni...

A legegyszerűbben úgy lehetel fogyasztani egy szép, érett avokádót, ha egy átpirított fehér tortillába szeleteljuk, megsózzuk, (esetleg borssal, pár csepp citrommal vagy hagymakarikával variáljuk) feltekerjük és kész a finom és egészséget, mexikói uzsonna vagy könnyű vacsora.
Mexikóban már a csecsemők is kapnak avokádót, amikor már ehetnek szilárd ételt lehet nekik kapargatni pár kanálnyit.

2010/01/22

Bougainvillea








Ismét elkezdtek virágba borulni a Bougainvilleaink; murvafürtnek is hívják őket. Annyira gyönyörűek!

Anno azért vettük mindkettőt, mert -természetesen- kihagyhatatlan akció volt, és nem tudtuk eldönteni, melyikőjük szebb. Már nem bánjuk, mert újabb öntudatos családtagokkal bővültünk.

Szeretik a fényt, a sok vizet, de ha az itatás késik valamiért, durcásak lesznek, és eldobálják a leveleiket. Bátran metszegethetők, bár ez sem egyszerű: mire a metszés gondolata megérik az emberben -az ágak kopaszodása okán-, addigra elkezd virágozni. Ilyenkor vagy megnyirkálod őnagyságát, és később virágzik ki, azonban azt dús levelek között teszi, vagy hagyod kivirágzani, de akkor levelet csak mutatóba látsz. Évente töbszöri dilemma...




2010/01/19

Persea Americana


Mexikóban (Coxcatlan, Puebla) fedeztek fel olyan barlangrajzokat, amik arról tanúskodnak, hogy már időszámításunk előtt kb. 7-8 000 évvel fogyasztottak avokádót. Azt hiszem, itt az ideje felzárkózni az aztékokhoz és közelebbről megismerkedni ezzel a fenséges étellel.


Így jöhet létre a "Magyar Avokádó" (Persea Hungaricum...)
A magyar avokádó első hallásra lehet, hogy olyan mint a magyar narancs...; azonban remélem, a már itthon is kapható alapanyagokból nagyon jó ételek, italok készülnek, egzotikus dzsungelt nevelgetünk és sok más gyönyörű élménnyel gazdagodunk.



Íme a mi fúziós konyhánk; sok-sok mexikói, sok-sok magyarral, egy csipet spanyol, portugál, kárpátaljai ízzel.

Granola házilag

  Hozzávalók: 250 gr zabpehely 200 gr dióféle (dió, törökmogyoró, mandula, kesudió) 70 ml kókuszolaj (folyékony állagú) 70 ml agave szirup (...