2012/02/28

Avokádós, tonhalas saláta



Hozzávalók:
1 avokádó
1 közepes lilahagyma
2 paradicsom
1 nagy vagy 2 kicsit olivaolajos tonhal konzerv
1 kis fej jégsaláta (vagy bármilyen)
pár csepp citrom

Az össze hozzávalót jól összekeverem. A kevergetéstől az érett avokádó kicsit szétmálik, ettől egy kellemes krémes öntetet képez a tonhalkonzerv olivaolajával.
 Egy nagyon gyors és finom vacsora. Lehet persze nagyon sokféle képpen variálni, uborkával, olivabogyóval, paprikával, többféle salátával, rukkolával, mozarellával, kapribogyóval...
Lehet mellé finom barna-, vagy kukorica kenyérből készült pirítóst adni esetleg tortilla csipszet vagy fehér tortillát.

2012/02/15

Édes sütőtökkrémleves



Ez a sütőtökleves véletlenül lett az ami. Igazából sárgabarackos gyümölcslevesnek indult. Van a mélyhűtőben még egy kevés bio sárgabarack. Gondoltam eljött az ideje, hogy finom leves legyen belőle. Csak az edényben derült ki, tulajdoképpen ez a múltkori sült sütőtök egy másik adagja. Sebaj, legalább újabb finom leves került a terítékre, amit lehet hogy magamtól nem is próbáltam volna ki :-)

Hozzávalók:
kb 200-250 gr sült sütőtök (sima, főtt is jó)
1 sült birsalma (sima, főtt is jó)

2 nagy alma
1-2 szelet citrom
fél pohár tejföl (vagy joghurt, kefir, tej, tejszín)
1 e.k. liszt (vagy étkezési keményítő)
kb. 10 szem szegfűszeg
1/2 kávéskanál fahéj
1 csipet őrölt gyömbér
1 ek cukor

Felforraltam kb 1 liter vizet a fűszerekkel, majd beleraktam a sütőtököt, almát, citromot. Kb 10 perc alatt megpuhult az alma. Kivettem a citromot és szegfűszeget. Jól összeturmixoltam a levest. Elkevertem a tejfölt és lisztet. Kézi habverővel kevergetve hozzáöntöttem a leveshez ez kis tej kiséretélvel. Ezt újra összeforraltam 2-3 percet. És máris kész lett a meglepetés gyümölcsleves!

2012/02/10

Sütőtökkrémleves


A sütőtök Mexikóban is őshonos zöldségfajta. Ennek ellenére idáig mindig csak egyszerűen sütve fogyasztottuk. Amint a képen is látható, sikerült ezen az állapoton továbblépni. Ez úgy történt, hogy volt a mélyhűtőben maradék sült sütőtök és egy vasárnap reggel gyorsan kellett ebédet készíteni. Tehát eljött a sütőtök krémleves ideje. Íme:

Hozzávalók:
kb 250 gr sült sütőtök
1 közepes vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
2 közepes krumpli
kicsi szár rozmaring (vagy kakukkfű)
fél pohár tejföl (lehet tejszín is, de ezek el is hagyhatók ha valaki nem fogyaszt tejterméket)
só, bors
2-3 evőkanál olaj

Megfőztem a krumplit sós vízben. Közben elkezdtem olajon megpirítani a hagymát, utána a fokhagymát is rádobtam. Amikor már ezek jó illatosak voltak, jöhetett a sütőtök, kicsit összepirítottam őket. Következhetett a krumpli a főzőlevével együtt. Beleraktam a rozmaring ágacskát. Jól összeforraltam a hozzávalókat és utána összeturmixoltam. A végénvisszaraktam a tűzre  és hozzákevertem a tejfölt óvatosan, ne legyen csomós.
Nagyon gyors, finom és egészséges leves lett belőle!    

Granola házilag

  Hozzávalók: 250 gr zabpehely 200 gr dióféle (dió, törökmogyoró, mandula, kesudió) 70 ml kókuszolaj (folyékony állagú) 70 ml agave szirup (...