2020/07/07

Uborkás, friss mexikói salsa




Uborkás Pico de Gallo salsa (ejsd: piko dé gágyo, jelentése: kakas csőr)

Ez a friss mexikói salsa (salsa fresca) a klasszikusnak számító Pico de gallo egyik változata. Azért friss vagy nyers a megnevezése, mert ebben a szószban tényleg minden alapanyag nyersen marad, ellentétben a többi salsa fajtával, melyeknél nagyjából ugyanezeket az alapanyagokat vagy megfőzik, vagy megsütik.
A recept alapját ebben az esetben is a paradicsom, hagyma, koriander, paprika, citrom, só jelentik. Gyakorlatilag az összes többi salsanak is ezek lesznek a hozzávalói. 
Itt még uborkával egészül ki a lista, hogy egy tartalmasabb és változatosabb kísérője legyen például egy tál tortilla chipsnek, quesadillanak/wrapnek, melegszendvicsnek, vagy grillhúsnak.
A végeredmény nemcsak finom lesz, hanem a nyári nagy melegben jótékonyan hat a szervezetünkre a hűsítő és vízhajtó (lábdagadás ellen kiváló) hatású uborka.

Hozzávalók:
- 1 nagy vagy 2 kicsi paradicsom
- 1 evőkanálnyi apróra vágott lila- vagy vöröshagyma, de bármilyen más hagymaféle is tökéletes, pl: snidling, újhagyma, póréhagyma
- 2 kovászolni való uborka vagy 1 kígyóuborka
- 1/2 vagy 1 jalapeño paprika ízlés szerint (kivágtam az erét és kiszedtem a magokat), a jalapeño paprikát is nyugodtan lehet helyettesíteni például kápia paprikával, tv paprikával
- 1 evőkanálnyi citrom leve (lehet lime lé is)
nagy csipet só
- kb 5 szál friss koriander (lehet 1 nagy csipet őrölt koriander maggal helyettesíteni, de ennek sokkal lágyabb íze lesz, mint a frissnek). Koriander hiányában lehet belerakni oreganót 
Mielőtt nekikezdesz a salsa gyártásnak érdemes a jalapeño paprikákat megkóstolni, hogy mennyire csípős, lehet csak felet használni, ha valaki nem szereti a nagyon csípőset. Vagy, ha gyerekbarát verzió készül, nyugodtan lehet nagyon apróra vágott tv paprikát használni.

A hagymát, paprikát és a paradicsomot is vágd minél apróbbra, ízesítsd sóval, apróra vágott korianderrel és citromlével. Keverd össze a hozzávalókat és hagyd állni egy kb 30 percet a hűtőben, hogy az ízek jól összeérjenek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Granola házilag

  Hozzávalók: 250 gr zabpehely 200 gr dióféle (dió, törökmogyoró, mandula, kesudió) 70 ml kókuszolaj (folyékony állagú) 70 ml agave szirup (...