2011/11/22

Málnás, mascarpones sajttorta




Hozzávalók:
1 csomag győri teljes kiőrlésű keksz
3 ek olvasztott vaj
1 kis dobozos mascarpone
1 doboz philadelphia krémsajt (vagy más márkájú, esetleg vajkrém)
1 csésze cukor
2 nagy vagy 3 kicsi tojás
1/2 tk só
1/4 kg málna (vagy ízlés szerint egyéb gyümölcs)

Sütőt melegítsük elő 200°C fokra.
A gyümölcsből, 1-2 evőkanál cukorból és 1-2 evőkanál vízből készítsünk egy gyors szirupot/lekvárt. Ha a gyümölcs már összeesett hagyjuk picit meghűlni majd nyomkodjuk össze.
A kekszet törjük jól össze majd keverjük hozzá az olvasztott vajat. Rakjunk sütőpapírt egy tortaformába vagy vajazzuk és lisztezzük ki majd jól simítsuk bele a kekszes tésztaalapot. Süssük kb 10 percig, amíg megszilárdul.
Egy robotgéppel össze kell dolgozni a sajtkrémet, maradék cukrot, sót, tojásokat és a mascarponet. A keveréket felezzük el és az egyik részéhez keverjük hozzá a gyümölcs szirupot.
Az elősütött kekszre rétegezzük rá először a gyümölcsös sajtkrémet, utána a simát. Süssük 180°C-os sütőben kb 1 óra 10 percet vagy tűpróbáig. Hagyjuk hűlni majd rakjuk be kb 1 órára a hűtőbe.

2011/11/18

Zöld salsa II.





Hozzávalók:

2-3 maréknyi zöldparadicsom 1 kicsi hagyma
1 kicsi jalapeno paprika vagy 1tk szárított chili (egy kevés, sima zöldpaprikával lehet helyettesíteni)
1 ek koriander (opcionális, ha valaki nem szereti mert poloska ízű vagy éppen nincsen kéznél)
1 ek oregáno
1-2 gerezd fokhagyma
1-2 ek paradicsompüré
1 ek olaj
1 csipet cukor (opcionális)
pár csepp citromlé (opcionális)

A paradicsomot, hagymát, fokhagymát, friss paprikát össze kell aprítani és egy kevés olajon kb 30 percig
sütögetni. Közben hozzáadni a fűszereket. Az utolsó 10 percben a paradicsompürét is bele lehet rakni. Amennyiben túl fanyar az íze egy kevés cukorral lehet ízesíteni. Szintén ízlés kérdése, pár csepp citromlével még lehet fokozni az ízvilágot.Amikor már kész a salsa az utolsó lépés a turmixolás. Ebben az esetben a sorrend pont az ellenkezője, mint a Salsa I.-nél. Abban az esetben először volt a turmixolás, utána a sütés/főzés. Ezeken kívül természetesen még 8 millió más variációja van a salsa készítésnek. Hamarosan újabb verziókat is kipróbálunk!
Frissen  fogyasztva a legjobb. 1-2 hétig eláll a hűtőben. Fagyasztani is lehet.
Lehet belekockázni egy kis aguacatet, friss sajtot. Ebben ez esetben nem érdemes hűtőben tárolni, hanem az egészet gyorsan elfogyasztani. A "szokásos" quesadillan, tacon kívül remekül illik a reggeli tojásrántottához, tükörtojáshoz is például, vagy egy sima melegszendvicshez.

2011/11/16

Tamarindus indica




                

Első ránézésre akácfának tűnhet. De a képen látható növényke a mi Tamarindus Indica fánk. (Akit már beköltöztettünk a fagyok ellen a pincébe, ahol most egy kevés fényt kap.) Kb. 6 éves. Magról lett ültetve és elmondható róla hogy elég jól viseli a magyarországi körülményeket. Néha igényel egy kis metszést, fagyoktól igyekeztünk megkímélni. Volt olyan év amikor még virágot is növesztett (apró sárga virágocskákat).  A levei nagyon aranyosan esténként összecsukódnak.
A gyümölcsét már itthon is lehet kapni. Nagyon egészséges. Nagyon savanyú. A mexikói konyha is előszeretettel használja édességek, mártások karakterisztikus hozzávalójaként, de magában is fogyasztják.
Ha valaki szert tesz egy-két tamarind gyümölcsre érdemes elültetni a magot és pár évtizet alatt egy hatalmas  trópusi fát növeszteni. Sok sikert!
                               

2011/11/01

Halottak napja




Mexikóban a Halottak napja az egyik legfontosabb ünnep. Színes, hangos, életteli ünnep. Mindenki kivonul a temetőbe ételekkel, italokkal, zenekarokkal és az elhunyt szeretteikkel "ünnepelnek".
Erre az ünnepre különleges ételek és italok készülnek. A képen látható kis színes cukorkoponyák is például.
Készül még "Pan de muertos" , azaz "halottak kenyere", ami tulajdonképpen egy naracsvirág teával ízesített kalács. Ezt már napok óta tervezem megsütni, de még nem sikerült...
Az ünnepi asztalra kerül még cukornád darabok, atole (kukorica keményítőből és gyümölcsből készült ital) és persze az elhunyt rokonok kedvenc ételei, italai.

Granola házilag

  Hozzávalók: 250 gr zabpehely 200 gr dióféle (dió, törökmogyoró, mandula, kesudió) 70 ml kókuszolaj (folyékony állagú) 70 ml agave szirup (...