2012/07/04

Mexikói rakott húsos bab






Ennek az ételnek nincs igazi neve, nem szerepel egyik mexikói szakácskönyvben sem. Lehetne rakott-chilis-babnak is titulálni, például. Az egésznek az ötletét a burrito  (burrito= tortillába tekert rizs, babpüré, hús és/vagy zöldségek) és a chili con carne adta. Mivel vendégek jöttek hozzánk, végre, ez egy könnyen elkészíthető változatnak tűnt. Teljesen improvizatív elven készült ez az ebéd:

Hozzávalók:
1/2 kg darált disznó hús (vagy pulyka)
1 nagy vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
2 csomag gyors rizs (vagy hagyományos rizs)
1 fehérbab konzerv
1 vörösbab konzerv
1 hámozott paradicsom konzerv (lehet friss is)
1 kukorica konzerv
mexikói fűszerkeverék (vagy: oregánó, kömény, koriander, pirospaprika, bazsalikom)
1 kis ág lestyán
1 pohár tejföl vagy natúr joghurt vagy kefir
reszelt sajt (bármilyen típusú - a tetejére)
só, bors

1. Kevés olajon pirítsuk meg a hagymát, majd 3 gerezd fokhagymát. Adjuk hozzá a darált húst. Amikor már kicsit megpárolódott a hús adjuk hozzá a sót, borst és fűszereket, majd a hámozott paradicsom konzervet és a kukoricát. 10-15 percig főzzük jól össze.
2. Közben főzzük meg a rizst.
3. A babkonzervből pedig babpüré készül: olajon pirítsuk meg a maradék 1 db fokhagyma gerezdet, adjuk hozzá a lecsöpögtetett babot, sóval, borssal és egy kevés mexikói fűszerrel ízesítsük. Egy fa villával vagy fakanállal törjük össze a babot. Amennyiben szükséges, pár kanál vizet adjunk hozzá hogy kezelhetőbb legyen a püré.
4. Miután minden hozzávalót előkészítettünk a fentiek szerint, vajazzunk ki egy tűzálló edényt és rétegezzük ezeket: rizs, babpüré, hús, babpüré, rizs, tejföl, reszelt sajt. Előmelegített sütőben süssük míg a teteje szépen megpirul (kb 170-180°C-on).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Granola házilag

  Hozzávalók: 250 gr zabpehely 200 gr dióféle (dió, törökmogyoró, mandula, kesudió) 70 ml kókuszolaj (folyékony állagú) 70 ml agave szirup (...