2012/10/25

Bársonyvirág, büdöske - leves is lehet




A 200 életű virág

A büdöske, spanyol nevén flor de Cempasúchil, is Mexikóból származik. Már az Aztékok (nahuatl nyelven: Zempoalxochitl) is előszeretettel használták gyógyításra, étkezésre, díszítésre. Napjainkig egész Mexikó területén a büdöske a "Halottak virága", mivel Halottak napján (Día de muertos) ez a legjellemzőbb virágfajta amivel a temetőt kidíszítik és a halottakat köszöntik.

A 200 életű virág. 




Krémleves bársony virágból

4 csésze bársony virág szirom
45 gr vaj
1e.k. olaj
1 kicsi vörös hagyma
2 gerezd fokhagyma
3 e.k. liszt
1 liter csirke alaplé vagy víz
1 csésze kukorica (lehet mirelit) 
1 pohár tejföl
Só, bors, ízlés szerint

Egy edényben rakjuk oda az olajat és vajat melegedni, majd rakjuk rá az apróra vágott hagymát és sót. Amikor már megpárolódott egy kicsit, jöhetnek az összenyomott fokhagymák. Egy-két keverés után következnek a virág szirmok!!! Ezeket addig kell párolni amíg össze nem esnek és meg nem puhulnak.
Folyamatos kevergetés mellett adjuk hozzá a lisztet és az alaplét is, vigyázva hogy ne csomósodjon össze.
Következő lépésként jöhet a kukorica, forrástól számított 5-10 percig még főzzük. Adjuk hozzá a tejfölt és ezzel még 3 percig főzzük. Amikor már kicsit kihűlt a leves lehet összeturmixolni.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Granola házilag

  Hozzávalók: 250 gr zabpehely 200 gr dióféle (dió, törökmogyoró, mandula, kesudió) 70 ml kókuszolaj (folyékony állagú) 70 ml agave szirup (...