2013/02/25

Sütőtök torta diós tészta alappal







Az alaprecept ugyan az mint az eredeti sütőtök tortának. A tésztába történt egy kis változás:

Diós tészta alap hozzávalók:

- 2 csésze darált dió
- 2 e.k. olvasztott vaj
- 1 csomag vaníliás cukor
- 4 e.k. barna cukor
- 1 e.k. cukor

Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra. A hozzávalókat jól dolgozzuk össze. Amikor már egy gyúrható massza lett belőle, rakjunk sütőpapírt egy sütőformába és nyomkodjuk bele a tésztát. 10-15 percig süssük, amíg a tészta megszilárdul. Vegyük ki a sütőből, és ha már kicsit meghűlt rá lehet rakni a sütőtökös tölteléket az eredeti recept alapján.

2013/02/06

Caldo Verde - Portugál kelkáposzta leves




A Caldo Verde az egyik legtipikusabb Portugál leves. Jelentése: zöld leves. Nevét a káposztáról kapta, amiből készül.

Hozzávalók:
1/2 kelkáposzta
3-4 krumpli
1 közepes vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
pár szelet kolbász
3-4 evőkanál olíva olaj
só, bors

Tálaláshoz: kenyér (opcionális)

A krumplit, hagymát és fokhagymát felrakjuk főni kb. 1,5 liter vízben, és sóval, borssal ízesítjük.

Amikor a krumpli már jól szétfőtt kivesszük a vízből a hagymát és fokhagymát. A vízben a krumplit pedig jól szétnyomkodjuk krumplinyomóval (itt a pürésített krumpli tölti be a rántás szerepét). Utána a szétnyomkodott krumplis főzővízbe belerakjuk a csíkokra vágott kelkáposztát és ezt is puhára főzzük. A legvégén hozzáadjuk a kolbász szeleteket és még egyszer összeforraljuk a levest.
Finom, paraszt kenyérrel remek ebéd!

Granola házilag

  Hozzávalók: 250 gr zabpehely 200 gr dióféle (dió, törökmogyoró, mandula, kesudió) 70 ml kókuszolaj (folyékony állagú) 70 ml agave szirup (...